Włoskie wędliny słyną na całym świecie z wyśmienitego smaku i wysokiej jakości. Oto kilka ciekawostek na temat wędlin włoskiej produkcji, które z pewnością zainteresują każdego miłośnika tych wyrobów delikatesowych.
Prosciutto di Parma – ceniona przez rzymskich uczonych i pisarzy
Prosciutto di Parma to wyrafinowana szynka z Włoch, której początki sięgają czasów rzymskich. Pierwsze wzmianki o wędlinie odnotowano w dziełach Katona Starszego – pisarza, mówcy i polityka rzymskiego, który żył w latach 234-149 p.n.e. Wspomina o szynce m.in. w swoim traktacie agronomicznym De agri cultura. Rzymski uczony Marek Terencjusz Warron także pisał o Parmie m.in. w rozprawie De re rustica. W kolejnych wiekach ta smaczna, włoska wędlina była równie chętnie omawiana przez słynnych poetów i pisarzy.
Mortadella – festiwal ku czci włoskiej wędliny
Kolejna fascynująca ciekawostka! Co roku jesienią (we wrześniu lub październiku) w miasteczku Zola Predosa (Bologna) odbywa się festiwal Mortadelli, w którym uczestniczą setki fanów tego pysznego specjału. Podczas tego osobliwego święta odbywają się oczywiście degustacje włoskiej wędliny o aksamitnej konsystencji. Na stoiskach sprzedażowych prezentowane są wyroby do najlepszych producentów. Dodatkowo można uczestniczyć w wykładach ekspertów. Nie brakuje również atrakcji dla najmłodszych.
Prosciutto di Parma – wyselekcjonowane bydło
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że włoskie wędliny dojrzewające typu Parma podlegają ścisłym, rygorystycznym regułom produkcji. Co to oznacza? Prosciutto di Parma może być produkowana tylko z konkretnych typów bydła hodowlanego (m.in.: Landrance, Duroc, Large White), które żyje w prowincji Parmy. Zwierzęta muszą być też karmione w określony sposób, a w momencie uboju powinny osiągnąć odpowiednią wagę oraz wiek (świnia powinna mieć co najmniej 10. miesięcy i ważyć około 160 kg). To właśnie dzięki przestrzeganiu tych reguł szynka zachowuje swój wyjątkowy smak. Warto dodać, że oryginalna Parma powinna posiadać specjalny stempel (pięcioramienna korona i napis Parma w owalnej obwódce).
Salame Spiniata Piccante – smak prawdziwych Włoch
Salame Spianata to włoska wędlina pochodząca z regionu Kalabria. Co sprawia, że ma wściekle czerwony kolor i dość zdecydowany smak? To zasługa ostrej papryczki peperoncino, która jest dodawana w procesie produkcji do zmielonego mięsa wieprzowego.Spianiata ma duże oczka tłuszczu i płaski kształt, gdyż jest w tym celu specjalnie prasowana. Co ciekawe tego rodzaju salami po zmieleniu dojrzewa nawet do 70 dni.
Cotechino – specjał na Nowy Rok
Cotechino to wyrób masarski (świeża kiełbasa), którego kolebką jest miasteczko o nazwie Mirandola. Jaka jest jej historia? W 1511 roku gdy wojsko oblężyło papieża Juliusza II tubylcy musieli zaopatrzyć się w zapasy jedzenia na długie tygodnie. W tym celu wykorzystali resztki mięsa niższej jakości. By zapobiec zepsuciu pozostałości mięs, zaszywali je w wieprzowe skóry. Właśnie w ten sposób, zupełnie przypadkiem narodziło się cotechino. Warto dodać, że słowo cotico oznacza skórę (po włosku cottena). Dziś kiełbasa cotechino jest jednym z obowiązkowych dań sylwestrowych, chętnie spożywanym przez niemal wszystkich Włochów.
Zapraszamy do zapoznania z ofertą sklepu, gdzie dostępne są najlepsze wędliny włoskiej produkcji.