Opublikowano Dodaj komentarz

Tego nie wiesz o włoskim serze

Jak wiadomo, ser jest wartościowym źródłem białka, wapnia i magnezu. Produkcja włoskich serów obejmuje ich kilkaset rodzajów. Smakosze tych wybornych wyrobów mlecznych rozsiani są po całym świecie, nie tylko słonecznej Italii.  Ser na stałe gości w Twoim codziennym menu? Poznaj sekrety najsmaczniejszych serów włoskich!

Parmigiano Reggiano to król serów! 

Parmigiano Reggiano, czyli parmezan, po który chętnie sięga każdy z nas, został nazwany „królem serów” przez księcia Parmy w 1612 roku. Co ciekawe ten znakomity włoski ser jest wytwarzany zgodnie z tymi samymi recepturami i technikami co ponad 900 lat temu. Organizm potrzebuje tylko 45 minut na strawienie parmezanu, już 50 g tego dobrego sera włoskiego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń.

Mozzarella di bufala – najlepsza odmiana

Mozzarella reprezentuje elitarne sery włoskie. Za najlepszą odmianę uchodzi mozzarella di bufala. Ten smakowity biały ser włoski powstaje z mleka bawolego pochodzącego od czarnych bawolic (rasa Bubalus Arnee). Warto wspomnieć, że mozzarella cechuje się mniejszą zawartością tłuszczu, niż żółte sery z Włoch. To dobre źródło witaminy B16, cynku oraz selenu.

Ser Blu ’61- długo leżakuje i ma intensywną woń

Blu ’61 zaliczany jest do serów degustacyjnych, ma równie wielu miłośników, co przeciwników. Ten słynny włoski ser pleśniowy musi leżakować co najmniej 3 miesiące, z każdym kolejnym dniem wyrazistość jego smaku i intensywność zapachu przybiera na sile. Dojrzewa w rodzynkowym winie Raboso oraz czerwonej żurawinie. To must have na włoskiej desce serów. 

Mascarpone – tłusty i pyszny ser lombardzki

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że mascarpone to wysokokaloryczny ser włoski, który powinien być spożywany z umiarem szczególnie przez osoby będące na diecie redukcyjnej. Mascarpone zawiera niewiele mniej tłuszczu, niż masło. W 100 g produktu mlecznego zawartych jest około 436 kcal! Jeśli dbamy o linię, warto cieszyć się jego smakiem od czasu do czasu. Ten delikatny ser włoski doskonale sprawdza się jako składnik słodkich deserów np. tiramisu, beza Pavlova.

Gorgonzola – serowy festiwal

Gorgonzola ma swój własny festiwal o nazwie Sagra Nazionale del Gorgonzola. Podczas imprezy sympatycy tego sera włoskiego mogą rozkoszować się jego smakiem, próbować wielu odmian pochodzących z różnych części Italli. Warto dodać, że do produkcji jednego 12 kg kręgu sera potrzeba mniej więcej 100 l mleka. Przeciętny Włoch zjada rocznie około 500 g gorgonzoli.

Zapraszamy serdecznie do zapoznania z ofertą naszego sklepu. Znajdą tu Państwo wyśmienite sery włoskie oraz inne wysokogatunkowe produkty prosto z Italii.

Dodaj komentarz