Opublikowano Dodaj komentarz

Skąd pochodzi ser Mozzarella? Historia, właściwości, zastosowanie

mozzarella

Ser Mozzarella to wizytówka Włoch. Jest delikatny, aksamitny i ma miękką konsystencję. Znany już w starożytności, dziś gości w domach miłośników serów włoskich na całym świecie. Jaka jest historia sera Mozzarella i dlaczego warto stosować go w kuchni? Poznajmy wszystkie tajemnice, jakie kryje w sobie ten wyborny ser włoski.

Historia sera Mozzarella

Mozzarella wywodzi się z południowej części Italii. Pierwsze wzmianki o włoskim serze pochodzą z czasów rzymskich (I w. p.n.e.). Według legendy w III w. n.e. mnisi z San Lorenzo di Capua częstowali najbiedniejszych mieszkańców chlebem i serem własnej produkcji, nazywając go mozza (od mozzare, co znaczy po włosku odrywać). W XVI w., gdy rozpowszechniła się hodowla bawołów, ser wytwarzany dotąd wyłącznie z mleka owczego zaczęto produkować ze świeżego mleka bawolic. Tak oto powstała słynna odmiana Mozzarella di bufala.

Właściwości Mozzarelli

Mozzarella to biały ser włoski o obłym, kulistym kształcie i błyszczącej powierzchni. To świetne źródło pełnowartościowego białka, wapnia, cynku, selenu, fosforu, witaminy A i B12. Ile kalorii ma Mozzarella? 100 g sera zawiera około 280 kcal. Nie jest to więc niskokaloryczny produkt, jednak nie oznacza, że nie warto wprowadzić go na stałe do swojej diety. Mozzarella może wspierać rozwój układu kostnego, uzupełnić niedobory wymienionych pierwiastków. Może być spożywana zarówno przez dzieci, młodzież, jak i dorosłych. Warto zadbać o to, by ten dobry ser włoski gościł również na talerzu seniorów, szczególnie tych, którzy zmagają się z osteoporozą lub chcą wzmocnić kości. 

Zastosowanie Mozzarelli

Większość osób traktuje Mozzarellę jako dodatek do pizzy i sałatki Caprese. Jednak ma ona o wiele większe pole zastosowań w kuchni. Dzięki Mozzarelli możemy uatrakcyjniać smak i wygląd omletów, lasagne. To znakomity dodatek do kremowych zup i makaronowych zapiekanek, czy puree ziemniaczanego. Ten delikatny ser włoski dopełni smak faszerowanych warzyw, np. bakłażana, cukinii, warto łączyć go również pomidorami i bazylią. 

Zapraszamy serdecznie do zapoznania z ofertą naszego sklepu internetowego z włoskimi specjałami. Znajdą tu Państwo oryginalne sery włoskie i wiele innych wysokogatunkowych produkty prosto z Włoch.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *