Opublikowano Dodaj komentarz

6 faktów o włoskiej pizzy i nie tylko

pizza

Pizza to duma narodowa kuchni włoskiej, flagowe danie, które ma miliony fanów na całym świecie. Oto kilka ciekawych faktów o pizzy, które zaskoczą każdego fana tego pysznego przysmaku. 

Pizza jest znana od czasów starożytnych 

Mimo że obecnie pizza jest chlubą Włoch, jej prawdziwą ojczyzną jest Grecja. Tego typu przysmak był serwowany w Grecji już w czasach starożytnych. Konkretnie były to cienkie placki plangutos wypiekane w piecu, które urozmaicano różnymi dodatkami (uznawane są za pierwowzór pizzy, jaką znamy dziś). Natomiast pierwsza pizzeria powstała w Italii w 1830 roku, dokładnie w Neapolu i co ciekawe funkcjonuje co dziś. 

Istnieje specjalna mąka włoska do pizzy 

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że na rynku dostępna jest specjalna mąka włoska do pizzy typ 00. Pozwala ona samodzielnie przygotować pizzę zbliżoną do oryginału serwowanego w rodowitych włoskich pizzeriach. Co ją wyróżnia? Jest jasna, delikatna i najbardziej oczyszczona ze wszystkich dostępnych typów mąk. Szczególnie polecana jest włoska mąka Farina 00. To w opinii wielu fanów kulinarnych eksperymentów najlepsza włoska mąka do pizzy na polskim rynku.

Największa pizza świata ma ponad 2 km

W 2010 roku ponad 200 kucharzy przygotowało w Krakowie wyjątkowo długą pizzę, która mierzyła 1010 metrów i 28 centymetrów. Jej wypiekł trwało ponad 18 godzin. Rekord ten został pobity kilka lat później, bo w 2017 roku przez amerykańskich kucharzy. Przygotowali oni ultra długą pizzę (ponad 1930 metrów), która trafiła do księgi rekordów Guinessa. Do jej wypieku, który zajął około 14 godzin, zużyto około 8 ton ciasta i 1,5 tony sera Mozzarella!

Pizza hawajska nie pochodzi z Hawajów 

Wbrew zwodniczej nazwie, ojczyzną pizzy hawajskiej wcale nie są rajskie Hawaje. Ta smakowita odmiana pizzy powstała w Kanadzie ponad pół wieku temu. Wymyślił ją grecki kucharz w 1962 roku, jako pierwszy zaserwował pizzę z ananasem w swojej restauracji. Szybko okazało się, że takie połączenie przypadło do gustu wielu smakoszom pizzy. Warto jednak dodać, że rodowici Włosi podchodzą sceptycznie do tego typu kulinarnych eksperymentów, uważając takie modyfikacje wręcz za profanację ich narodowego przysmaku.

Pizza może być dietetyczna

W zależności od typu pizzy, jeden kawałek ma od 250 do nawet 400 kalorii. Nie oznacza to jednak, że dbający o linię muszą rezygnować z tego specjału. Nawet osoby będące na diecie redukcyjnej mogą z powodzeniem zajadać się włoską pizzą, w nieco zmienionym wydaniu. Co zrobić, aby pizza była mniej kaloryczna? Warto przygotować pizzę na bardzo cienkim cieście (może być razowe, a nie pszenne) i ograniczyć użycie sera do minimum. Na wierzchu dietetycznej pizzy warto ułożyć paprykę, świeżą rukolę i pomidorki koktajlowe, zamiast dość kalorycznej szynki parmeńskiej.

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy

9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, który jest hucznie celebrowany w wielu krajach, w tym w Polsce. Natomiast we Włoszech Dzień Pizzy jest świętowany nieco wcześniej, bo 17 stycznia.

Zapraszamy serdecznie do zapoznania z ofertą naszego sklepu internetowego z włoskimi produktami delikatesowymi. Oferujemy oryginalną mąkę włoską do pizzy, wyśmienite sery włoskie i wiele innych smakowitych produktów prosto ze słonecznych Włoch.

Dodaj komentarz