Opublikowano Dodaj komentarz

Włoskie produkty, które warto mieć w kuchni – TOP 5

talerz

Włoska kuchnia uchodzi za jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie. Oto kilka włoskich produktów spożywczych, które powinny zagościć również i w polskiej kuchni. Sprawdźmy, co warto kupić, chcąc poczuć smak potraw prosto ze słonecznej Italii.

Włoski ser

Oryginalny włoski ser to wyjątkowy produkt, który niemal każdemu z nas automatycznie kojarzy się z Italią. Szczególnie polecamy kultową Mozzarellę, Grana Padano i ser Blu’61. Z czym zestawiać włoskie sery? Te wyborne produkty mogą urozmaicać smak sałatek, stanowić składnik zapiekanych warzywnych i mięsnych, czy być dodawane do kanapek. To nie koniec możliwości. Ser z Włoch fantastycznie współgra z daniami na bazie makaronu. Wielu miłośników sera zjada go również solo, jako prostą przekąskę między głównymi posiłkami.

Włoska mąka do pizzy typ 00

Kolejny produkt z Italii, który warto mieć pod ręką to włoska mąka do pizzy. Miano kultowej lata temu zyskała mąka Farina (typ 00), która jest przystosowana do pieczenia prawdziwej pizzy, niczym z najlepszej włoskiej pizzerii. Doskonale sprawdzi się także do przygotowania ravioli, bułeczek lub chleba, jaki możemy spotkać w prawdziwych włoskich piekarniach.   

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek to kolejny włoski produkt, który warto posiadać w swojej kuchni. Dlaczego warto stosować ją na co dzień podczas przygotowywania ulubionych dań? Oliwa wspomaga trawienie, chroni przed chorobami serca i działa przeciwzakrzepowo. Wspomaga przyswajanie wapnia oraz fosforu. Oryginalna oliwa extra virgin to skarbnica witaminy A, E, D i K, kwasów omega-3 i omega-6. Warto więc dodawać oliwę do sosów, sałatek i surówek. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do potraw makaronowych. Włoska oliwa z oliwek może stanowić składnik marynat do ryb oraz drobiu.

Włoski makaron

Włoski makaron to podstawa dań obiadowych, ulubiony składnik niemal każdego rodowitego mieszkańca Italii. Doskonale sprawdzają się do zapiekanek, zup, ciężkich sosów oraz sałatek. Warto łączyć makaron włoski z sosem pomidorowym oliwkami, grzybami, kaparami oraz anchois. Najpopularniejszy wśród Polaków jest makaron spaghetti, jednak warto spożywać również inne rodzaje, które są równie smaczne i łatwe w przygotowaniu. Szczególnie polecamy mniej znane makarony, takie jak pappardelle, tagliatelle, fusilli.

Włoskie wędliny

Ostatni produkt delikatesowy prosto z Italii to włoskie wędliny. Mortadella, Salame, czy szynka Prosciutto Crudo to tylko kilku z pysznych reprezentantów. Włoskie wędliny można dodawać do kanapek, zapiekanek, przystawek, dań makaronowych, a nawet domowej roboty pizzy. Warto łączyć produkty wędliniarskie z włoskim serem i czerwonym winem.

Zapraszamy do zapoznania z ofertą naszego sklepu internetowego z włoskimi produktami. Oferujemy wyśmienite wędliny, sery, mąki, makarony, oliwy z oliwek i wiele innych produktów włoskiej produkcji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *