Opublikowano Dodaj komentarz

Talerz włoskich wędlin – czego nie może na nim zabraknąć?

prosciutto crudo

Antipasti we Włoszech serwowane jest jako przystawka przed daniem głównym dla zaostrzenia apetytu, ale także idealnie sprawdza się jako przekąska do wieczoru z dobrym winem. Przystawek antipasti może być bardzo wiele, bardzo popularnym antipasti jest talerz włoskich wędlin – jak go przygotować, by wszyscy goście miło wspominali wizytę u gospodarza?

Jak przygotować talerz wędlin włoskich?

Klasyczny talerz włoskich wędlin urozmaicony jest dodatkami warzywnymi jak suszone pomidory, oliwki, karczochy, kapary i inne. Na takim talerzu powinny znaleźć się cienkie plasterki różnych włoskich wędlin np.:

  • prosciutto cotto, 
  • pancetta, 
  • mortadella, 
  • speck, 
  • bresaola.

Inne polecane włoskie wędliny, które warto wykorzystać to różnego rodzaju kiełbasy lub salami jak np. spianata piccante, salami ungherese albo N’Duja (w tym przypadku nie może to być cienki plasterek). Obok wędlin proponujemy duże owoce kaparów, oliwki czarne lub zielone, suszone pomidory, karczochy. Bardzo dobrym pomysłem jest pieczona papryka oraz koniecznie kromki świeżego pieczywa.

Wszystko należy ładnie ułożyć na talerzu, można udekorować np. rukolą i doprawić kremem balsamico, oregano, świeżo z mielonym pieprzem lub cienkimi plasterkami sera typu grana np. Grana Padano, Parmigiano Reggiano. Pozostałymi, smakowitymi dodatkami mogą być marynowane grzybki, szparagi czy też marynowane cebulki. Tak naprawdę wszystko zależy od naszej fantazji i preferencji kulinarnych. 

Zapraszamy serdecznie do zapoznania z ofertą naszego sklepu, gdzie dostępne są oryginalne wędliny włoskiej produkcji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *