Opublikowano Dodaj komentarz

Najpopularniejsze włoskie wędliny – poznaj smak specjałów z Italii

włoskie wędliny na desce

Włosi specjalizują się w wyrobie wędlin. Wędliny włoskiej produkcji należą do najpopularniejszych na świecie ze względu na ich smak i jakość. Każdy region Włoch może pochwalić się wieloma rodzajami ekskluzywnych wędlin, w których się specjalizuje. Do najpopularniejszych włoskich wędlin na świecie należy z pewnością kilka rodzajów.

Prosciutto di Parma

Prosciutto di Parma, znana w Polsce jako szynka Parmeńska jest to rodzaj szynki prosciutto crudo pochodzący z Parmy i oznaczony znakiem jakości DOP. Jest to długo dojrzewająca szynka z udźca wieprzowego, jedynym konserwantem w niej zawartym jest sól morska. Szynka ta wyróżnia się słodkawym i delikatnym smakiem, należy ją serwować pokrojoną w bardzo cienkie, prawie przeźroczyste plasterki. Charakteryzuje się jasnoróżowym kolorem, a w konsystencji powinna być miękka.

Prosciutto Cotto

Prosciutto Cotto, czyli szynka gotowana, powinna być wykonywana z udźca wieprzowego bez kości, mieć blady jasnoróżowy kolor i być miękka o silnym słodkawym zapachu. Zwykle gotowana jest z różnymi ziołami i przyprawami jak czosnek, rozmaryn czy pieprz i sól. Ta włoska wędlina doskonale nadaje się świetnie do kanapek panini jak i do pizzy i wielu innych dań.

Pancetta

Włoski boczek, czyli Pancetta to wędliny o jasnym kolorze, miękkiej konsystencji i jasnym kolorze. Pancetta produkowana jest z tusz wieprzowych i zwijana w roladę. Ma mocno korzenny zapach, świetnie nadaje się do przystawek, kanapek, makaronów, warzyw i wielu innych dań.

Coppa di Parma

Coppa di Parma, czyli wędlina włoska z wieprzowego karczku, pochodząca z Parmy. Charakteryzuje ją jasnoczerwony kolor i aromatyczny smak. Jest to wędlina dojrzewająca przez kilka miesięcy, należy podobnie jak szynki Crudo kroić je w bardzo cienkie plastry i to najlepiej na niedługo przed serwowaniem. Znakomicie nadaje się jako dodatek do serów, sałatek, oraz przystawek.

Bresaola

Bresaola, czyli dojrzewająca polędwica wołowa. Jest to bardzo krucha i lekkostrawna wędlina o niskiej zawartości tłuszczu. Jest to mięso sezonowane, które najczęściej spotyka się w kompozycjach z rukolą i serami typu grana, ale też sprawdzi się w sałatkach czy na pizzy.

Mortadella

Wśród najpopularniejszych włoskich wędlin znajduje się na pewno słynna włoska Mortadella, która jest specjalnością regionu Bolonia. Często spotykana jest w parze z pistacjami, produkowana jest z mielonego mięsa wieprzowego najwyższej jakości oraz słoniny i dodatkiem ziół. Posiada oryginalny włoski aromat i smak. Używa się jej między innymi do farszu w pierożkach tortellini, oraz do kanapek.

Spianata calabra Del Conte

Południowe regiony Włoch lubują się w pikantnych smakach i do takich należy kalabryjskie salami Spianata calabra Del Conte. Ma podłużny – owalny kształt i jest bardzo pikantne dzięki ostrym papryczkom peperoncino. Bardzo dobry dodatek do kanapek, tostów, grzanek, pizzy, oraz na deskę wędlin.

Nduja di spilinga

Innym kalabryjskim przysmakiem jest kiełbasa Nduja di spilinga. Jest to bardzo miękka kiełbasa, którą możemy posmarować kanapki, wyprodukowana jest z drobno mielonego wieprzowego mięsa i ostrych papryczek peperoncino. Jest to świetna propozycja do wszelkich pikantnych sosów, dzięki swojej konsystencji świetnie się rozpuszcza.

Zachęcamy do zapoznania z ofertą naszego sklepu, gdzie dostępne są aromatyczne i smaczne wędliny włoskie.

Dodaj komentarz