Sery włoskie mają wiernych fanów nie tylko w Italii, ale i na całym świecie. Oto zestawienie najpopularniejszych, dobrych serów włoskich, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do wielu przystawek i dań głównych.
Ser włoski Grana padano
Ser Grana Padano jest bardzo znanym włoskim serem, który posiada znak jakości DOP (Denominazione di Origine Protetta). Jego nazwa składa się z dwóch części – Grana, czyli ziarno oraz Padano – słowo nawiązujące do miejsca pochodzenia (Nizina Padańska). Twardy ser włoski Grana Padano to ser produkowany z mleka krowiego. Jest to ser dojrzewający (dojrzewanie sera Grana Padano trwa od 9 do 36 miesięcy i przebiega w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, w temperaturze od 15 do 20 stopni Celsjusza).
Ser włoski Mascarpone
Ser Mascarpone jest wyśmienitym składnikiem do słodkich deserów. Mascarpone jest kremowym serem, produkowanym na bazie mleka krowiego. Ma słodki, lekko kwaskowaty smak. Ten pyszny biały ser włoski jest kremowy i bardzo łatwo się rozprowadza. Jest dobrym źródłem wapnia, tłuszczu i energii. Na jego bazie powstają serniki oraz słynne tiramisu. Jakie inne sery włoskie wchodzą w skład naszego zestawienia?
Ser włoski Mozzarella
Ser Mozzarella to niedojrzewający ser miękki z rodziny Pasta-filata pochodzący z południowych Włoch. Jest wytwarzany ze świeżego mleka bawolic, z krowiego mleka lub z ich mieszanki. Gotowy ser jest miękki i biały, ma błyszczącą powierzchnię i jest rozciągliwy. Wymogiem sera Mozzarella jest czysta biała barwa, dlatego mleko bawole jest lepsze niż mleko krowie do produkcji tego specjału. Mozzarella jest używana do różnych dań, oczywiście jest słynna dzięki włoskiej pizzy, ale stosuje się ją też do makaronów lub sałatek jak np. słynna sałatka Caprese. Ser o niskiej zawartości wilgoci zwykle stosowany jest do pieczenia pizzy.
Najbardziej cenioną odmianą mozzarelli jest mozzarella di bufala campana, produkowana w regionie Kampania. Nazwa sera znajduje się na chronionej liście oryginalnych włoskich produktów – DOP.
Ser włoski Blu ’61
Ostatnia propozycja dla miłośników włoskich wyrobów to ser Blu ’61, który dojrzewa minimum 3 miesiące, dzięki czemu nabiera charakterystycznego smaku i zapachu. Jest to włoski ser pleśniowy z mleka krowiego, dojrzewający w słodkim winie rodzynkowym (Raboso) i owocach leśnych. Stanowi perfekcyjne połączenie słodkiego ze słonym. Z czym łączyć ser Blu? Ten włoski ser pleśniowy pasuje do czerwonych win, dobrze komponuje się z owocami i świetnie smakuje z octem balsamicznym. Jest idealnym składnikiem deski serów.
Zapraszamy serdecznie do zapoznania z naszym asortymentem, oferujemy oryginalne sery włoskie. Znajdziecie tu najpopularniejsze gatunki serów i nie tylko!