Mąka do pizzy włoskiej (typ 00) jest delikatna i bezproblemowo się zagniata, dając perfekcyjne ciasto, które możemy urozmaicić dowolnymi składnikami takimi jak np. mozzarella, anchois, cebula, czy salami napoli picccante. Co warto wiedzieć o mące do pizzy typ 00? Oto lista najczęściej zadawanych pytań dotyczących włoskiej mąki do pizzy.
Czy mąka włoska do pizzy zawiera gluten?
Tak, włoska mąka do pizzy typ 00 to produkt spożywczy obfitujący w gluten (zawiera go około 26%). Gluten to ważny składnik, dzięki któremu ciasto do przygotowania włoskiego przysmaku nabiera elastyczności. Osoby z nietolerancją lub uczuleniem na gluten są zmuszone zrezygnować z tradycyjnej mąki włoskiej do pizzy i wybrać jej bezglutenową (oczyszczoną) wersję.
Jakie zalety ma włoska mąka na pizzę?
Mąka do pizzy włoskiej to coś więcej, niż zwykła mąka pszenna. Jest wyjątkowo lekka i całkowicie oczyszczona z otrębów. Dzięki niej ciasto jest łatwe w ugniataniu, elastyczne i po prostu bardzo smaczne. Wykorzystanie mąki typ 00 podczas wypieku pizzy sprawia, że jest ona wyjątkowo chrupka, krucha, wręcz idealna. Zaletą klasycznej mąki do pizzy jest też coraz większa dostępność. Bez problemu kupimy ją np. w naszym sklepie z włoskimi specjałami Parmezanik.
Czy mąka na pizzę włoską nadaje się do chleba?
Tak, włoska mąka do pizzy typ 00 doskonale sprawdza się do wypieku domowej roboty pieczywa inspirowanego włoskimi wypiekami. Za pomocą tego produktu możesz wypiec pyszny chleb, który będzie doskonale smakować w połączeniu z oliwą, mozzarellą i świeżymi pomidorami. Wbrew pozorom samodzielne przygotowanie ciasta na chleb lub bułki wcale nie jest takie trudne i czasochłonne.
Czy mąka na pizzę włoską zawiera dużo kalorii?
Ile kalorii ma mąka włoska do pizzy? W zależności od konkretnego produktu zawiera około 340 kcal na 100 g. Tak więc nie należy do niskokalorycznych produktów spożywczych, jednak z pewnością też nie stanowi zagrożenia dla sylwetki, jeśli racjonalnie się odżywiamy. Dla porównania, 100 g mąki migdałowej dostarcza organizmowi aż 600 kcal, na tym tle pszenna mąka do pizzy włoskiej wcale nie wypada tak źle.
Czy włoska mąka do pizzy typ 00 nadaje się do ciasta?
Jak najbardziej. Włoska mąka do pizzy może stanowić bazę wielu słodkich wypieków, w tym uwielbianego w Polsce ciasta drożdżowego. Mąka typ 00 jest dość uniwersalnym produktem spożywczym, nadaje się nie tylko do pizzy. Część osób używa też tego typu mąki np. do wyrobu naleśników z dżemem lub serem.
Czy mąka włoska do pizzy jest droga?
Co prawda mąka włoska do pizzy jest nieco droższa od zwykłej mąki pszennej, jednak nie jest to produkt o wygórowanej cenie. W zależności od producenta i jakości mąki, za 1 kg zapłacimy kilkanaście złotych.
Zapraszamy serdecznie wszystkich Klientów, którzy chcą kupić najlepszą włoską mąkę do pizzy do zapoznania z asortymentem naszego sklepu internetowego.