Opublikowano Dodaj komentarz

Do czego wykorzystać ser Mascarpone?

Mascarpone

Mascarpone to bardzo dobry ser włoski o słodkawym smaku, który można użyć zarówno do śniadań, wytrawnych dań obiadowych, jak i deserów. Jak wykorzystać w kuchni ten biały ser włoski? Oto kilka inspirujących i prostych do przygotowania propozycji kulinarnych, które zasmakują całej rodzinie.

Śniadania z serem Mascarpone – placuszki dla małych i dużych

Śniadanie powinno być nie tylko smaczne, ale i sycące. Ze względu na wysoką kaloryczność, ser Mascarpone doskonale zaspokoi pierwszy, poranny głód. Do czego go użyć? Pierwsza propozycja na wykorzystanie tego produktu to puszyste placuszki z Mascarpone. Oto, jakich składników potrzeba:

  • 150 g mąki tortowej,
  • 120 gr serka Mascarpone,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • 3 jaja kurze,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 3-4 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut. Osoby dbające o linię mogą zrezygnować z używania tłuszczu podczas smażenia. 

Ser Mascarpone – dania obiadowe

Kremowy, włoski ser doskonale sprawdzi się jako baza do sosów do makaronu z drobiem, owocami morza lub warzywami. Oto lista składników niezbędnych do przygotowania sosu:

  • 200 gram sera Mascarpone,
  • pierś z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • słodka papryka,
  • sól i pieprz do smaku.

Sos z Mascarpone może również urozmaicić smak risotto lub zapiekanki ziemniaczanej. Ser można dodać także do sosu pieczarkowego z gnocchi i smażonymi warzywami lub makaronu z łososiem. To uniwersalny dodatek do wielu potraw kuchni włoskiej i nie tylko.

Ser Mascarpone – pyszne desery na każdą okazję

Dzięki serowi Mascarpone można przygotować pyszne tiramisu z malinami, które podbije podniebienie wszystkich członków rodziny

Potrzebne składniki: 

  • 500 g serka Mascarpone, 
  • ubite białko z jednego jajka,
  • 250 g cukru pudru,
  • 20 ml likieru amaretto,
  • 2 opakowania biszkoptów, 
  • 200 ml mocnej kawy, 
  • 200 g malin, 
  • kakao.

Deser tiramisu najlepiej podawać w przezroczystych pucharkach, dzięki temu będzie zachęcał estetycznym wyglądem od pierwszego spojrzenia. Mascarpone można wykorzystać również do przygotowania kruchej tarty ze śliwkami. Oto potrzebne składniki:

  • gotowe ciasto francuskie, 17 śliwek,
  •  ¾ szklanki cukru, 
  • cukier wanilinowy,
  • sok z cytryny, 
  • 100 g sera Mascarpone, 
  • duże opakowanie śmietany kremówki (400 ml).

Przygotowanie tarty nie jest czasochłonne ani skomplikowane (czas pieczenia w piekarniku to około 20 minut). Ciasto doskonale sprawdzi się podczas wielu rodzinnych uroczystości, robiąc duże wrażenie na gościach.

Zapraszamy serdecznie do zapoznania z ofertą naszego sklepu, gdzie dostępne są wyśmienite sery z Włoch oraz wiele innych specjałów prosto z Italii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *