Mascarpone to bardzo dobry ser włoski o słodkawym smaku, który można użyć zarówno do śniadań, wytrawnych dań obiadowych, jak i deserów. Jak wykorzystać w kuchni ten biały ser włoski? Oto kilka inspirujących i prostych do przygotowania propozycji kulinarnych, które zasmakują całej rodzinie.
Śniadania z serem Mascarpone – placuszki dla małych i dużych
Śniadanie powinno być nie tylko smaczne, ale i sycące. Ze względu na wysoką kaloryczność, ser Mascarpone doskonale zaspokoi pierwszy, poranny głód. Do czego go użyć? Pierwsza propozycja na wykorzystanie tego produktu to puszyste placuszki z Mascarpone. Oto, jakich składników potrzeba:
- 150 g mąki tortowej,
- 120 gr serka Mascarpone,
- pół szklanki jogurtu naturalnego,
- 3 jaja kurze,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 3-4 łyżki oleju roślinnego,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut. Osoby dbające o linię mogą zrezygnować z używania tłuszczu podczas smażenia.
Ser Mascarpone – dania obiadowe
Kremowy, włoski ser doskonale sprawdzi się jako baza do sosów do makaronu z drobiem, owocami morza lub warzywami. Oto lista składników niezbędnych do przygotowania sosu:
- 200 gram sera Mascarpone,
- pierś z kurczaka,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- słodka papryka,
- sól i pieprz do smaku.
Sos z Mascarpone może również urozmaicić smak risotto lub zapiekanki ziemniaczanej. Ser można dodać także do sosu pieczarkowego z gnocchi i smażonymi warzywami lub makaronu z łososiem. To uniwersalny dodatek do wielu potraw kuchni włoskiej i nie tylko.
Ser Mascarpone – pyszne desery na każdą okazję
Dzięki serowi Mascarpone można przygotować pyszne tiramisu z malinami, które podbije podniebienie wszystkich członków rodziny.
Potrzebne składniki:
- 500 g serka Mascarpone,
- ubite białko z jednego jajka,
- 250 g cukru pudru,
- 20 ml likieru amaretto,
- 2 opakowania biszkoptów,
- 200 ml mocnej kawy,
- 200 g malin,
- kakao.
Deser tiramisu najlepiej podawać w przezroczystych pucharkach, dzięki temu będzie zachęcał estetycznym wyglądem od pierwszego spojrzenia. Mascarpone można wykorzystać również do przygotowania kruchej tarty ze śliwkami. Oto potrzebne składniki:
- gotowe ciasto francuskie, 17 śliwek,
- ¾ szklanki cukru,
- cukier wanilinowy,
- sok z cytryny,
- 100 g sera Mascarpone,
- duże opakowanie śmietany kremówki (400 ml).
Przygotowanie tarty nie jest czasochłonne ani skomplikowane (czas pieczenia w piekarniku to około 20 minut). Ciasto doskonale sprawdzi się podczas wielu rodzinnych uroczystości, robiąc duże wrażenie na gościach.
Zapraszamy serdecznie do zapoznania z ofertą naszego sklepu, gdzie dostępne są wyśmienite sery z Włoch oraz wiele innych specjałów prosto z Italii.