Nie ma chyba osoby, która nie lubi pesto. To niezwykle popularny włoski sos, który smakuje wybornie z wieloma typami makaronu. Wariant tradycyjny bazuje na świeżo zmielonej bazylii. Jednak Włosi chętnie delektują się również innymi odsłonami pesto, wykorzystując podczas przyrządzania dania oliwki, rukolę, pietruszkę, czy suszone pomidory. Oto kilka pysznych przepisów na pesto z włoskim makaronem, którym z pewnością nikt się nie oprze!
Szybki przepis na pesto z pietruszki z makaronem penne
Do przygotowania pożywnego pesto z pietruszki potrzebujemy następujących składników:
- świeży pęczek natki pietruszki,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 80 g sera parmezan,
- 50 g pestek słonecznika,
- szczypta soli,
- włoski makaron penne.
Najpierw musimy umyć pietruszkę i drobną ją posiekać. Następnie zetrzeć parmezan na tarce o drobnych oczkach. W kolejnym kroku należy umieścić w moździerzu natkę ze słonecznikiem i dokładnie rozdrobnić całość (alternatywnie można użyć też blendera). Po uzyskaniu odpowiedniej masy wystarczy dodać oliwę z oliwek, szczyptę soli i dokładnie wszystko wymieszać. W międzyczasie możemy ugotować makaron włoski penne, stosując się do instrukcji na opakowaniu (czas gotowania). Pamiętajmy, że we Włoszech makaron zawsze musi być al dente.
Prosty przepis na pesto orzechowe z makaronem spaghetti
Kolejna kulinarna propozycja to przepis na pesto orzechowe. Z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy amator gotowania. Czego potrzebujemy? Oto lista niezbędnych produktów spożywczych:
- 125 g orzechów włoskich,
- 30 g bułki kajzerki,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz i sól,
- 40 g tartego parmezanu,
- oliwa z oliwek extra vergine,
- makaron włoski spaghetti.
Najpierw musimy namoczyć w mleku kajzerkę. Następnie zblanszować w gorącej wodzie orzechy i czosnek. Dodać oliwę z oliwek i wymieszać całość aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Pesto orzechowe smakuje najlepiej z długim makaronem np. spaghetti. Warto na koniec posypać danie startym parmezanem.
Błyskawiczny przepis na pesto z suszonych pomidorów
Ostatni przepis to pesto z suszonych pomidorów. Do przygotowania tego nieskomplikowanego dania potrzebujemy:
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów (z zalewy oliwnej),
- 80 g orzeszków pinii,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 50 g startego parmezanu
- 80 ml oliwy extra vergine,
- ¼ papryczki chili,
- makaron linguine.
Gotujemy makaron. W międzyczasie wszystkie inne składniki (poza serem) starannie blendujemy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą. Na koniec dodajemy parmezan. Smacznego!
Mamy nadzieję, że nasze przepisy na niestandardowe pesto (inne, niż z bazylii) przypadną wam do smaku. Zapraszamy serdecznie do zapoznania z ofertą naszego sklepu z włoskimi produktami, gdzie oferujemy ser parmezan, oliwę z oliwek i wiele innych pyszności dla fanów kuchni włoskiej.